................................Καλημέρα στην ηλιόλουστη και ιστορική Αθήνα που αγαπάμε...

~~~

~~~
.....................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

Translate (Μετάφραση)

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η στάση της τρόικας απέναντι στον Λουκά Παπαδήμο


Δυο πρωθυπουργοί, δυο κυβερνήσεις, δυο υπουργοί οικονομικών… Αυτός είναι ο απολογισμός του «τανγκό» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, για τους όρους συνέχισης της δανειοδότησης προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης του Μνημονίου.

Στην αρχή ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε, τη σκυτάλη πήρε ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο οποίος συνέχισε με τη σειρά του, έχοντας όμως πλέον… από πάνω του, ως πρωθυπουργό, τον Λουκά Παπαδήμο.
Σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, το περιεχόμενο των συζητήσεων είναι το ίδιο. Η τρόικα επιβάλλει αυστηρούς όρους, θέτει τελεσίγραφα, απειλεί ευθέως και ωμά.
Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε με τον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο είχαν χθες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλείς της τρόικας. Έστω κι αν κάποιοι προσδοκούσαν ότι η πρότερη θητεία του μεταβατικού πρωθυπουργού στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα έκανε τους τεχνοκράτες της τρόικας να τον αισθάνονται περισσότερο… οικείο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέδειξε… σκληρότητα. Ζητώντας άμεση προώθηση των αλλαγών που έχουν ζητηθεί, όπως για παράδειγμα τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, και τη… βιαιοπραγία σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, με τις μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.
Η στάση της τρόικας απέναντι στον Λουκά Παπαδήμο σηματοδότησε το τέλος των ψευδαισθήσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν τη στάση που κρατούν απέναντι στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του αν βρίσκουν ως συνομιλητή κάποιον πολιτικό, ή κάποιον τεχνοκράτη. Μια στάση σκληρή, στα όρια της εθνικής υποτίμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου